Beslenme ve Diyet

SAĞLIKLI KİLO VERME

Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun ihtiyacı olan enerji, besin öğesi ve diğer biyoaktif maddelerin yeteri kadar alınması ve öğünlerde dengeli olarak tüketilmesidir. Kişilerin kilo vermek adına uyguladıkları uzun süreli açlıklar, şok diyetler, protein ağırlıklı diyetler hızlı ve geçici kilo kaybı yaratmakta ve geri dönüşümü olmayan zararlar vermektedir. Önemli olan kişiye özgü yeterli ve dengeli beslenme programları ile diyetisyen kontrolünde sağlıklı ve kalıcı kilo vermektir.

Diyet1

SAĞLIKLI KİLO KAZANIMI

Kilo alma süreci kilo verme süreci kadar sabır ve özen gerektirir. Bu zorlu süreçte diyetisyen – danışan ilişkisi içerisinde kişinin günlük alması gereken enerjinin sağlıklı ve lezzetli bir şekilde kişinin programını renklendirerek sağlıklı kilo kazanımının sağlamaktadır.

Temel besin grupları

KİLO KORUMA

Kilo verme süreci tamamlandıktan sonra kilomuzu korumak mümkün! Peki bunu nasıl yapabiliriz? Bu süreçte hangi besini, ne ölçüde, nasıl yememiz gerektiğini öğrenip sağlıklı beslenme alışkanlığımızı yaşam tarzımız haline getirerek yaşam boyu kilomuzu koruyabiliriz.

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ

Diyabet insülin hormonunun yetersizliğine bağlı glikozun yani kan şekerinin yükselmesi ile ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Günümüzde tedavisinin nerde ise %75 – 80’i bilinçli beslenmeye bağlıdır.

Diyabette beslenme

KALP - DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ

Kalp damar hastalıklarında beslenme Sağlıklı kilo kaybı kolesterol, LDL (kötü kolesterol), trigliserit seviyelerinde azalma, HDL (iyi kolesterol) seviyelerinde artma sağlayarak risk faktörlerini azaltır. Diyetisyen kontrolünde beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle yaşam kalitenizin yükselmesini sağlayabilirsiniz.

BÖBREK HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ

Böbrekler; vücuttan zararlı maddelerin atımında, kan basıncının (tansiyon) düzenlenmesinde, vücutta mineral dengelerinin sağlanmasında ve hormonların yapımında önemli işlevlere sahiptir. Böbrek hasarlarının nedeni genellikle hipertansiyon ve diyabettir.

SPORCULARDA BESLENME

Sporcular için beslenme çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme performanslarının azalmasına neden olur. Yoğun egzersiz programları sonucunda harcadıkları enerjinin düzenli bir beslenme programı ile tekrar sağlanması gerekir.

sporcularda beslenme

HAMİLELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

Gebelik süreci ve emzirme döneminde annenin düzenli ve sağlıklı beslenmesi bebeğin ve annenin sağlığı açısından önemlidir. Hamile kişilerin gebelik süreci içerisinde fazla kilo almaması, anne ve bebeğin tüm besin ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması birçok riski ortadan kaldırır. Emzirme döneminde kaliteli ve yeterli süt oluşumunun desteklenmesi bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca annenin emzirme döneminde kilo kontrolünün sağlanması yine sağlıklı bir beslenme planı ile mümkün olacaktır.

hamilelikte beslenme

ÇOCUKLUK VE ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME

Çocuklarınıza yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazandırınız. Büyüme-gelişme aynı zamanda öğrenmenin en yoğun yaşandığı okul çocukları için sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması gelecekteki bedensel, ruhsal ve sosyal sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Çocukluk çağında beslenme

ALERJİ - BESİN İNTOLERANSI VE BESLENME

Besin alerjileri, bebeklik döneminden başlayarak insan hayatını etkilemektedir. Bu nedenle alerjisi olan bireylerin beslenmesine, çok küçük yaşlardan itibaren dikkat edilmelidir. Beslenme ve diyet uzmanları bireylerin besin alerjileri nedeniyle diyetlerinden çıkardıkları besinlerin, yetersiz ve dengesiz beslenme durumuna yol açmaması için bireylerin sağlıklı şekilde beslenmesini planlar.