Mesane Taşları

Mesane taşları sıklıkla mesanenin boşalmasını engelleyen prostat büyümesi, prostat kanseri, idrar yolu darlığı gibi hastalıkları olan erkeklerde veya beslenme bozukluğu olan çocuklarda görülür. Uzun süre sonda taşıyan kişilerde de mesane taşı oluşabilir. Bu taşlar çok büyük boyutlara ulaşabilir.

En sık görülen belirtiler ağrılı ve sık idrar yapma, idrarın aniden ve şiddetli ağrı ile kesilmesi, kanlı idrar, iltihaplanma ve yanma gibi şikayetlerdir.

Röntgen, ultrasonografi ve gerekirse sistoskopi yapılarak tanı konur.

Tedavi olarak kapalı veya açık ameliyat ile taş alınır.

  • Kapalı opereasyonlar aşağı idrar kanalından (üretra) girilerek veya suprapubik perkutan (alt karın bölgesinden mesaneye tüp yerleştirme ) yolları ile mesaneye girilerek uygulanan operasyonlar ile;
    • Pnömatik Litotripsi (Havalı-vurgulu sistem)
    • Holmium Laser uygulama
  • ESWL yöntemi kullanılarak mesane taşları hiç bir operasyona gerek kalmadan kırılabilmektedir (Mesane çıkış obstruksiyonu olmadığından emin olmak gerekir)
  • Açık-Laparoskopik cerrahi ile mesane taşları alınabilmektedir

Taş oluşumuna sebep olan prostat hastalıkları, idrar yolu darlığı veya beslenme bozukluğu varsa bunlar da mutlaka tedavi edilmelidir.Mesane taşlarının tedavi edilmediği durumlarda nadirde olsa mesane kanserlerine sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır.