Mesane Tümörleri

Oldukça sık görülür. Erkeklerde en sık görülen tümörler arasında 4., kadınlarda 8. sıradadır. Son yıllarda kimyasal kirliliğe bağlı olarak görülme sıklığı artmaktadır. 40 yaşından sonra giderek artan sıklıkta görülür. 

Nedenleri arasında genetik yatkınlığın yanı sıra sigara, kimyasal maddelerle uğraşılan meslekler, kronik iltihaplar, mesane taşı, bazı ağrı kesici ilaçlar, radyoterapi, kemoterapi sayılabilir. En önemli sebebi sigaradır. 

En sık görülen belirtisi kanamadır. Görülebilir veya mikroskopik olabilir. Ayrıca sık idrara çıkma, yanma, karnın alt bölgesinde huzursuzluk hissi gibi belirtiler olabilir.

Tanı için idrar tahlili, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MR ve sistoskopi gerekir. İdrarda kanama varsa mutlaka bu tanı metodları kullanılarak sebebi araştırılmalıdır. 

Mesane tümörlerinin tedavisinde tümörün cinsi ve evresi çok önemlidir. Tümör tespit edildikten sonra ilk yapılacak şey, endoskopik olarak tümörün tamamını veya bu mümkün değilse bir kısmını alıp patolojik tetkike göndermektir. Derecesi çok yüksek olmayan, yeni başlayan tümörlerde tümörün tamamı endoskopik olarak alınabilirse her üç ayda bir sistoskopi  ile kontrolü gerekir. Yüksek dereceli, sık nüks eden, ilerlemiş tümörlerde mesane ameliyat ile alınır, barsaktan yeni mesane yapılır. Vücuda yayılmış, metastaz yapmış tümörlerde radyoterapi veya kemoterapi gerekebilir.